Milaan / Bezienswaardigheden / Castello Sforzesco

Castello Sforzesco (Kasteel Milaan)

Bezoek de musea in het Sforzesco kasteel van Milaan

kasteel milaan

Het indrukwekkende Castello Sforzesco di Milano is het kasteel in het hart van Milaan en huisvest tegenwoordig een aantal musea.

Info & Tickets Castello Sforzesco

Locatie Piazza Castello. Met de metro uitstappen bij halte Cairoli Castello (rode lijn 1) of Cadorna (rode lijn 1 of groene lijn 2).
Entree
  • Toegang tot het kasteel is gratis, maar een combiticket is nodig voor alle musea in het kasteel € 5,00 / 65+ en 18 - 25 jaar € 3,00 / Onder 18 jaar gratis
  • Gereserveerd toegangstickets met digitale audiogids 13.50 € (reserveer uw tickets)
Openingstijden
  • Kasteel: Dagelijks 7:00 - 19:30 uur
  • Musea: Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:30 uur
Website Officiële website

Bezoek het Castello Sforzesco

Het kasteel zoals u het nu aantreft en dat u gratis kunt bezoeken, is gebouwd op de overblijfselen van een eerder gebouwd kasteel, dat toen Castello di Porta Giova heette. Het kasteel van Milaan ('Castello Sforzesco') is meerdere malen uitgebreid en verbouwd en uiteindelijk heeft het zijn vierkante ontwerp gekregen met op de hoeken de bekende ronde torens. Restauraties hebben ook plaats gevonden nadat er bombardementen en andere vernielingen waren geweest. Bij elke renovatie voegden de nieuwe eigenaren of bewoners weer hun eigen ideeën toe aan Castello Sforzesco en werden architecten en kunstenaars ingehuurd om het ontwerp van het kasteel zelf, maar ook de decoratieve elementen aan te passen en verder uit te breiden.

Castello Sforzesco MilaanCastello Sforzesco vanuit de lucht
kasteel MilaanDe muren van het kasteel

Bewoners van het kasteel

Er hebben meerdere heren van de Visconti familie gewoond en dit was een zeer bekende familie in Italië. Hertog Sforza heeft het kasteel later op de oude muren laten bouwen en daarna heeft de prins Francesco Sforza er zijn intrek genomen. Veel later is het kasteel als opslagplek voor munitie gebruikt en er hebben zelfs nog Spanjaarden in het kasteel gezeten toen een deel van Italië door Spanje bezet werd. Ook de Fransen, Duitsers en Italianen zelf hebben schade aan het kasteel toegebracht. Pas toen Milaan in de negentiende eeuw onderdeel werd van het Koninkrijk Italië, verdween het militaire karakter van het kasteel en werd de hele locatie overgedragen aan de stad Milaan.

Beroemde bijdragen aan Castello Sforzesco

In de vijftiende eeuw werd Leonardo da Vinci ingeschakeld om zijn artistieke talenten in het kasteel te ontplooien. Samen met anderen – Zenale, Butinone en Bramante – werd het kasteel verfraaid met fresco’s en andere decoraties. Helaas heeft niet alles de vernielingen die door de jaren heen hebben plaats gevonden overleefd. Wat u wel nog in het kasteel zult aantreffen is het manuscript van Leonardo da Vinci (Codex Trivulzianus). Bijzonder feit is dat een aantal jaren geleden in het kasteel nog werken van Michelangelo ontdekt zijn.

Kasteel MilaanEen binnenplaats van het kasteel
Parco SempioneParco Sempione bij het kasteel

Bijzondere elementen van het kasteel

De decoratieve aspecten om en aan het pand zijn veelvuldig aanwezig. U kijkt uw ogen uit als het beelden en architectonische details aan de muren betreft. De torens, de klok, de binnenpleinen en het duidelijk verdedigende karakter van het kasteel geven u een goed idee hoe men hier vroeger leefde en wat men meegemaakt moet hebben in tijden van oorlog. Toch herkent u ook duidelijk de periode waarin er aandacht en geld was voor bouwkundige en artistieke waarden. Dan zijn er in het Parco Siempione verder nog de tuinen met de fontein en vijver en de diverse monumenten – zoals het monument voor Napoleon III en de Zeemeerminnen Brug - die de geschiedenis in perspectief plaatsen.

Wat is er te zien in het kasteel?

Hoewel u van de historie nog veel in de architectuur van het complex kunt terugzien, huizen er nu in het kasteel diverse musea, zoals de Pinacoteca del Castello Sforzesco, het Egyptisch Museum, het Archeologisch Museum van Milaan, het Fotografisch Archief en het Rondanini Pietà Museum. Ook ziet u er tentoongestelde militaire objecten, muziekinstrumenten en bijvoorbeeld antieke meubelstukken. Deze mengelmoes aan musea en de diversiteit aan te observeren objecten maken het een interessante stop tijdens uw bezoek aan de stad Milaan. U leert er over de historie en de lokale ambachten. Voor een bezoek aan deze groep musea betaalt u 5 euro.

Tours Castello Sforzesco


Waar ligt het kasteel in Milaan?

Milaan kasteel
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.78%) 7 reviews
11 juli 2023 : "Fantastische stedentrip in Milaan Italië gehad, mede door de goede reistips over de bezienswaardigheden van Milaan."