Milaan / Bezienswaardigheden / Musea

Musea in Milaan

Een overzicht van 14 interessante musea in Milaan

museum Milaan

Milaan is een stad vol musea, zoals het bekende Pinacoteca di Brera. Een overzicht van de andere interessante musea in Milaan:

De beste musea in Milaan

Op cultuur vlak heeft de stad Milaan van alles te bieden, van sfeervolle wijken en gezellige pleinen met restaurants en bars, tot muzikale evenementen – zoals een opera of concert – en boeiende musea. Naast de verschillende musea in Castello Sforzesco, het voetbalmuseum Casa Milan en de Pinacoteca di Brera heeft Milaan echter nog veel meer te bieden wanneer u graag musea bezoekt tijdens uw vakantie. Binnen de grenzen van het stadscentrum is er een ruim aanbod aan interessante musea in Milaan, waar er hieronder enkele van toegelicht worden.

1. Pinacoteca di Brera

De Pinacoteca di Brera is een kunstgalerie in de wijk Brera. Deze kunstgalerie met voornamelijk klassieke kunst is opgedeeld in 36 verschillende ruimten en in elke ruimte wordt een bepaalde periode, stroming of type kunst tentoongesteld. De Pinacoteca ligt in het Palazzo Brera, waar u ook naar de Brera bibliotheek, het sterrenkundig observatorium en de er om heen liggende botanische tuinen kunt gaan.

Meer info

2. Museo della Scienza e della Tecnologia

museum MilaanMuseo della Scienza e della Tecnologia
museum in MilaanHet science en techniek museum in Milaan

In een voormalig klooster is nu een gigantisch wetenschappelijk en technologisch museum gevestigd en is één van de meest indrukwekkende musea van Milaan. U kunt hier objecten bezichtigen die gebaseerd zijn op het schetswerk van Leonardo da Vinci, waaronder diverse echte modellen (en schaalmodellen) van onderzeeërs en andere schepen, stoomtreinen en vliegtuigen. U vindt er zeven afdelingen met daarover verdeeld meer dan 16.000 objecten. Met ruim 50.000 vierkante meter museum kunt u hier – zeker wanneer u met een gezin met jongere kinderen naar dit museum gaat – makkelijk een aantal uren besteden. Het klooster zelf is ook prachtig.

 • Locatie: Via San Vittore 21 (bij metrostation S. Ambrogio)
 • Entree: € 10,00 (reserveer uw tickets) / 3 - 26 jaar en 65+ € 7,50. Tip: Wanneer u de populaire Milan Pass bestelt zijn de tickets voor het Museo della Scienza e della Tecnologia inbegrepen.
 • Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag 9:30 - 17:30 uur en zaterdag t/m zondag 9:30 - 18:30 uur. Maandag gesloten.
 • Website

Meer info & tickets

 

3. Pinacoteca Ambrosiana en Da Vinci Code

Tijdens een bezoek aan de Pinacoteca Ambrosiana leert u via de tentoongestelde kunstwerken over kunstenaars als Raphael, Botticelli, Caravaggio en Tiziano. De collectie in de Pinacoteca Ambrosiana, die op slechts 200 meter van de Duomo ligt, bevat niet alleen schilderijen, maar ook manuscripten. Zo kunt u hier de Codex Atlanticus - twaalf in leer gebonden manuscripten met teksten en tekeningen van Leonardo da Vinci - zien. Lees over Leonardo da Vinci’s uitvindingen en bekijk zijn schetsen van vliegtuigen tot muziekinstrumenten en van natuur tot wapens.

Meer info & tickets

museum MilaanBibliotheek van de Pinacoteca Ambroisana
museum MilaanBekijk de tekeningen van Leonardo da Vinci

4. Museo del Novecento

Dit museum ligt vlak bij de Dom van Milaan en het Palazzo Reale Milano. Het museum is gevestigd in het Palazzo dell’Arengario en u kunt hier voornamelijk Italiaanse kunstwerken uit de twintigste eeuw bezichtigen. Er zijn meer dan 4.000 werken en naast de vaste kunstcollectie zijn er ook wisselende tentoonstellingen. Het museum is trots op alle bijdragen van privé kunstcollectoren en ontvangt nog steeds werken die de collectie doen groeien. Deze trots en passie voor moderne en abstracte Italiaanse kunst gaat u voelen zodra u de deuren van dit museum binnen stapt.

 • Locatie: Piazza del Duomo
 • Entree: Tickets € 10,00 (online tickets) / 13 - 18 jaar € 5,00 / 18 - 25 jaar en 65+ € 5,00
 • Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 9:30 - 18:30 uur, donderdags tot 20:30 uur. Maandag gesloten.
 • Website
Museum MilaanHet museum ligt vlakbij de kathedraal
Museo del NovecentoMuseo del Novecento

 

5. Villa Necchi Campiglio

In het Oosten van Milaan vindt u – omgeven door prachtige tuinen – Villa Necchi Campiglio. Dit museum is een villa uit de jaren ’30 en niet alleen de architectuur zal u van de buitenzijde aanspreken, ook het interieur is de moeite waard. U ziet hier meubels uit dezelfde periode als waarin de villa gebouwd is, maar ook beelden, schilderijen en een grote bibliotheek. Wat u vooral op zal vallen is de raampartij bij de veranda die voor die tijd zeer innovatief qua ontwerp was. Door de omliggende tuinen lijkt u door deze ramen (met planten net buiten de ramen aangebracht) midden in de natuur te zitten. U vergeet even dat u in het centrum van Milaan bent.

 • Locatie: Via Mozart, 14 (200 meter van metrostation Palestro)
 • Entree: € 14,00 en 6-17 jaar € 4,00 (reserveer uw tickets)
 • Openingstijden: Woensdag t/m zondag van 10:00 - 18:00 uur
 • Website

Meer info

 

6. Museo Poldi Pezzoli

Dit museum – een oud woonhuis met privécollectie – ligt in de buurt van het Teatro alla Scala en een bezoek aan beiden is dan ook prima te combineren. Museo Poldi Pezzoli is tot stand gekomen doordat Poldi Pezzoli zijn huis (inclusief alle verzamelde kunst) achter liet aan de Accademia di Belle Arti di Brera. Tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog zijn alle kunstwerken die verplaatst konden worden gelukkig veilig opgeborgen en daardoor goed bewaard gebleven. Wanneer u naar Museo Poldi Pezzoli gaat, zult u naast Italiaanse werken wellicht een aantal andere kunstobjecten en hun makers herkennen, want ook Vlaamse en Nederlandse kunstenaars zijn hier goed vertegenwoordigd. U kunt hier niet alleen schilderijen en beelden zien, maar ook meubelstukken, sieraden, glaswerk, stoffen en uurwerken.

 • Locatie: Via Manzoni 12 (200 meter van Duomo)
 • Entree: € 10,00 en gereduceerd tarief € 8,00
 • Openingstijden: Dagelijks van 10:00 - 18:00 (Dinsdag gesloten)
 • Website

 

7. Gallerie d'Italia

Museum Gallerie d’Italia zit op drie locaties: in Milaan, Napels en Vicenza. Het museum in Milaan wordt ook wel Gallerie di Piazza Scala genoemd, omdat het aan dit bekende plein ligt. Zowel van de buitenkant als aan de binnenzijde kunt u de architectuur van een bank herkennen. Dit was het vroeger namelijk, voordat er Italiaanse kunst uit de negentiende en twintigste eeuw in tentoongesteld werd. Het aparte van dit museum is dat er bij elke ruimte gezocht is naar een evenwichtige balans tussen het kunstwerk en de rest van de ruimte. Dit ziet u terug in de kleuren van wanden en hoe verlichting toegepast is. Het pand zelf is interessant vanwege de rijkelijk gedecoreerde vloeren, pilaren en plafonds.

 • Locatie: Piazza della Scala (200 meter van Duomo)
 • Entree: € 10,00 / 65+ € 7,00 / Onder 26 jaar € 5,00
 • Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 9:30 tot 19:30 uur, donderdag tot 21:00 uur
 • Website

8. Museo Storico Alfa Romeo

Toegegeven, voor dit museum dient u de stad te verlaten. Het officiële museum van Alfa Romeo ligt namelijk zo’n tien kilometer buiten Milaan, in de plaats Arese. Als bewonderaar van het verleden van Alfa Romeo of als autoliefhebber op zich kunt u hier diverse auto’s en motoren van dit merk zien. Het pand waarin het museum gevestigd is, was vroeger de productiefabriek van auto’s. Verspreid over zes verdiepingen kijkt u niet alleen naar de geschiedenis en automodellen van Alfa Romeo, maar ook naar hun bijdrage aan andere vervoermiddelen, zoals locomotieven, tractoren, bussen en trams. Ook de raceauto’s van Alfa Romeo en de prijzen die ze gewonnen hebben, hebben hier een plekje gekregen.

 • Locatie: Viale Alfa Romeo, 20020 Arese (10 km buiten centrum)
 • Entree: € 12,00 / 65+ € 10,00 / 6 - 18 jaar € 5,00
 • Openingstijden: Woensdag t/m maandag van 10:00 tot 18:00 uur, donderdag tot 22:00 uur en dinsdag gesloten
 • Website

 

9. Bagatti Valsecchi Museum Milaan

Niet ver van Museo Poldi Pezzoli ligt Museo Bagatti Valsecchi, een museum in het vroegere huis van baron Bagatti Valsecchi. Het huis stamt uit de zestiende eeuw en is op zich al waardevol qua bouw en uitbundige decoratieve elementen, maar de tentoongestelde objecten laten naast schilderijen ook wapens, harnassen, meubilair, glaswerk en objecten in leer zien. Het meest bijzondere is echter de bibliotheek, waar het plafond uw aandacht vast en zeker zal trekken. Het is een hemels blauw met gouden sterren. Het vroegere woonhuis zelf is – behalve de plafonds – ook imposant door de haarden, trappen en vloeren.

 • Locatie: Via Gesù, 5 (500 meter van Duomo vlakbij metrostation Montenapoleone)
 • Entree: € 10,00 en gereduceerd tarief € 7,00
 • Openingstijden: Vrijdag t/m zondag van 13:00 - 17:45 uur
 • Website

 

10. Armani/Silos

Het Armani/Silos museum telt vier verdiepingen en u bezoekt het als u geïnteresseerd bent in mode in het algemeen, of wanneer u fan bent van de ontwerpen van Armani. Het museum is gevestigd in een oude graansilo, vandaar de naam Armani/Silos. Interessant feitje is dat Armani zelf de renovatie van het pand nog heeft geleid. Daarom is het nog specialer om het museum met in totaal bijna duizend van zijn kledingstukken en accessoires te zien. Elke ruimte is qua licht, kleuren en materiaalgebruik zo ingericht dat elk ontwerp (of groep kledingstukken in dezelfde stijl) perfect tot zijn recht komt.

 • Locatie: Via Bergognone, 40 (200 meter van metrostation P.Ta Genova FS)
 • Entree: € 12,00 / Onder 26 jaar € 8,40 / Studenten en 65 plussers € 6,00
 • Openingstijden: Woensdag t/m zondag 11:00 - 19:00 uur
 • Website

 

11. Pirelli Hangar Bicocca

In deze oude Pirelli (banden) fabriek – dat aan de buitenzijde nog goed herkenbaar is – kijkt u als liefhebber van moderne kunst uw ogen uit. Al bijna tien jaar geleden werd deze locatie, op aanzienlijke afstand van het stadscentrum, geopend met maar liefst 11.000 vierkante meter aan ruimte voor tentoonstellingen, deels permanent, deels wisselend van aard. Bezoekers zijn vooral enthousiast vanwege de ruimte (zowel hoogte als oppervlak) die kunstobjecten hier kunnen krijgen. De grote hal kan torenhoge kunstwerken herbergen en door de puurheid van de hoofdstructuur van het pand komt elk werk perfect uit de verf. In de tuin rondom de oude fabriek ziet u ook nog enkele kunstobjecten.

 • Locatie: Via Chiese 2 (600 meter van metrostation Sesto Marelli)
 • Entree: Gratis
 • Openingstijden: Donderdag t/m zondag 10:30 - 20:30 uur
 • Website

 

12. Casa Museo Boschi di Stefano

In de wijk Zona Buenos Aires vindt u Casa Museo Boschi di Stefano, een museum dat gehuisvest is in het appartement van de voormalige eigenaar die hier samen met zijn vrouw woonde en kunst verzamelde. Het betreft voornamelijk kunstwerken uit de twintigste eeuw. U kunt niet alleen geboeid zijn door de privécollectie kunstwerken, maar ook door het Art Deco appartement zelf en de meubelstukken die nog in het interieur staan. Bijzonder zijn de vele prints, zoals in de stoffen die gebruikt zijn, maar ook het kleurgebruik dat in de badkamer terug te zien is, blijft bijzonder.

 • Locatie: Via Giorgio Jan, 15 (naast metrostation Lima)
 • Entree: Gratis
 • Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 10:00 - 18:00 uur
 • Website

 

13. Leonardo3 Museum – De wereld van Leonardo da Vinci

Het Leonardo3 Museum ligt dicht bij andere bezienswaardigheden in de buurt, zoals het Teatro alla Scala Museum en de Gallerie d’Italia. De ingang naar het museum ligt bij de ingang van de overdekte winkelgalerij Galleria Vittorio Emanuele II. Bent u altijd al geïnteresseerd geweest in hoe een uitvinder tot zijn ontwerpen komt? Dan is dit het museum waar u naar toe wilt. Alle instrumenten en machines die u in dit museum ziet, zijn op basis van de tekeningen en het gedachtegoed van Leonardo da Vinci gebaseerd. Vaak betreft het echte ontwerpen, soms zijn ze alleen digitaal gepresenteerd.

 • Locatie: Galleria Vittorio Emanuele II
 • Entree: € 12,00 en 7 - 18 jaar € 9,00 (reserveer uw tickets)
 • Openingstijden: Dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur.

Meer info

 

14. Natuurhistorisch museum van Milaan

Het Museo Civico di Storia Naturale di Milano bestaat al bijna 200 jaar, nadat Giuseppe de Cristoforis (natuurliefhebber) zijn gehele verzameling overdroeg aan de stad. Om de collectie goed tentoon te kunnen stellen, werd een pand in een hoek van de Giardini Pubblici Indro Montanelli ingericht. U kunt in het natuurhistorisch museum vijf verschillende collecties bekijken, over mineralogie, paleontologie, het menselijk lichaam en dieren. Deze laatste categorie wordt nog opgesplitst in dieren met en zonder skelet. Vooral de diorama’s trekken de aandacht, doordat dieren in hun natuurlijke habitat weergegeven worden. Het pand zelf en de tuinen die er omheen liggen zijn ook de moeite waard.

 • Locatie: Corso Venezia, 55 (bij metrostation Palestro)
 • Entree: € 5,00 en gereduceerd tarief € 3,00
 • Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 9:00 tot 17:30 uur
Museum Milaan
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.78%) 7 reviews
18 maart 2023 : "Fantastische stedentrip in Milaan Italië gehad, mede door de goede reistips over de bezienswaardigheden van Milaan."