Milaan / Bezienswaardigheden / Parco Sempione

Parco Sempione & Arco della Pace

Het stadspark van Milaan met de Arco della Pace

Parco Sempione

Het Parco Sempione is het stadspark van Milaan, gelegen tussen het Castello Sforzesco en de triomfboog Arco della Pace.

Praktische info Parco Sempione

Locatie Piazza Sempione, gelegen tussen het kasteel Sforzesco en de triomfboog Arco della Pace.
Entree
  • Gratis openbaar park
  • Uitzichtspunt 'Torre Branca' € 6,00 (tickets)
Tijden
  • Park: Dagelijks geopend van 6:30 - 21:30 uur
  • Torre Branca: Zaterdag, zondag en woensdag 10:30 - 12:30 uur en 16:00 - 18:30 uur

Wandel en relax in Parco Sempione

Het Sempione park ligt in het midden van de stad Milaan, deels in de wijk Sempione en deels in de wijk Castello. Vroeger was hier een ander park gesitueerd, dat vooral uit bos bestond en waar exotische dieren van de Sforza familie hun thuis hadden. Ook is het een tijd gebruikt als locatie voor militaire oefeningen toen het leger in Castello Sforzesco gevestigd was. Het Castello Sforzesco ligt namelijk in het zuidoostelijke deel van het park. Aan noordwestelijke zijde vindt u het Arco della Pace, een speciaal voor Napoleon gebouwde toren met zuilen en vele decoraties. Het park trekt bij minder mooi weer vele wandelaars en mensen die even een frisse neus gaan halen, maar vooral in de zomer wordt het beter benut, want dan is het de ideale plek om tijdens een stedentrip Milaan een picknick met het gezin of vrienden te houden.

Parco SempioneParco Sempione achter het Sfrorzesco kasteel
Triomfboog MilaanDe triomfboog 'Arco della Pace'

Waarom Parco Sempione bezoeken?

Tijdens uw bezoek aan Milaan kan Parco Sempione een prettige toevoeging aan uw reisplan zijn. Voor of na uw bezoek aan het Sforzesco kasteel kunt u een rondje rond de vijver wandelen om alle indrukken van de musea en de stad op zich te verwerken. Of neem een plaid mee in uw uitrusting van die dag en doe een dutje op het gras, waar u bij het openen van uw ogen tegen de paarden boven op het Arco della Pace aan kijkt. Het is een magische plek om even tot rust te komen en te genieten van de natuur in het park. In de lente ziet u alles tot bloei komen. En gaat u in het najaar? Dan vergeet vooral niet uw camera mee te nemen, want de bomen nemen prachtige herfstkleuren aan.

Wat is er te zien in het park?

Behalve de eerder genoemde Arco della Pace en het Castello Sforzesco, heeft het park nog meer te bieden. Als u met kinderen Milaan bezoekt, kan het Acquario Civico di Milano (website) u veel plezier brengen. U leert er samen van alles over de onderwater wereld en ook het pand waarin het aquarium gevestigd is, trekt de aandacht. Van recentere constructie is de gemeentelijke bibliotheek (Biblioteca Parco Sempione) dat door zijn open karakter een bijzondere uitstraling heeft op alle boeken en faciliteiten in de bibliotheek. Voor de reizigers met kleine kinderen is er Parco Giochi Castello, een speelplek met elektrische autootjes, een treintje, klimrekken, glijbanen, schommels en andere attributen. Wilt u vanuit het park over de stad heen kijken? Gaat u dan naar Torre Branca en beklim de trappen (of neem de lift) omhoog voor een fantastisch panoramisch uitzicht (meer info).

Torre BrancaDe Torre Branca in het Sempione park
Park Sempione MilaanUitzicht vanaf de Torre Branca

Overige activiteiten in Parco Sempione

In de noordoostelijke hoek vindt u het Palazzina Appiani (ook wel het Arena Civica of Arena Gianni Brera genoemd), waar u activiteiten op de atletiekbaan of het speelveld kunt bijwonen of er zelf aan kunt deelnemen. Ook is het hier goed mogelijk om van muzikale evenementen in de openlucht te genieten. In het zuidwestelijke deel ligt nog het Palazzo dell’Arte met het Triennale di Milano (periodieke, internationale kunsttentoonstelling) en in dit museum kunt u diverse objecten bekijken omtrent design en architectuur. Zie hoe ontwerpen zich door de jaren heen ontwikkeld hebben en ontdek de speelsheid van het gebouw zelf en de artistieke elementen die zich rondom het museum bevinden. Vormen, materialen en kleuren zorgen voor nieuwe inspiratie, zelfs als u zelf geen meubelontwerper of architect bent. Andere zienswijzen zetten u weer aan het nadenken door de diversiteit van de collectie in dit museum.

Voor een hapje en een drankje is er ook een bar nabij de vijver van het park. Op een zonnige dag is het hier heerlijk relaxen op het terras met een goede kop koffie of later op de dag met een alcoholisch drankje. Voor een lekkere pasta of verse salade met heerlijke Italiaanse burrata kunt u hier ook prima terecht.

Parco SempioneHet Palazzo dell'Arte gelegen in het Sempione park
Parco Sempione MilaanDe toegang tot de Arena Civica van Milaan

Waar ligt het park in Milaan?

Milaan park
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.78%) 217 reviews
3 mei 2021 : "Fantastische stedentrip in Milaan gehad, mede door de goede reistips over de bezienswaardigheden van Milaan."