Milaan / Bezienswaardigheden / Dom van Milaan

Kathedraal van Milaan (Dom)

Tips en tickets voor de Dom van Milaan (Duomo di Milano)

Kathedraal van Milaan

De Kathedraal van Milaan, ook bekend als de Duomo, is met stip de meest bezochte bezienswaardigheid van Milaan. Tickets en tips voor het bezoeken van de dom.

Info & Tickets Kathedraal Milaan

Locatie Piazza del Duomo, eenvoudig bereikbaar per metro (lijn 1 of 3 halte 'Duomo')
Tickets

Tip: Het dakterras is enorm populair! Probeer altijd een van onderstaande tickets te reserveren om teleurstellingen te voorkomen. Voor online reserveren betaalt u wel een kleine reserveringstoeslag, maar bent met uw Duomo tickets u wel gegarandeerd van uw bezoek.

  • Alléén kathedraalbezoek € 5,00 / Kathedraal + Museum + Archeologisch gebied € 12,50 (online reserveren)
  • Alléén dakterras dom vanaf € 13,00 (online reserveren)
  • Dakterras per trap (combiticket incl. kathedraal en Duomo museum) € 16,50 (online reserveren)
  • Dakterras per lift (combiticket incl. kathedraal en Duomo museum) € 22,00 (online reserveren)
  • Kinderen t/m 5 jaar gratis en van 6 - 17 jaar betalen voor het combiticket met de trap € 10,50 of lift € 12,50
  • Rondleiding dakterras en kathedraal met gids € 29,00 (online reserveren)

Tickets reserveren

Tijden
  • Dakterras en kathedraal: Dagelijks van 9:00 - 19:00 uur (last entry 18:10 uur)
  • Museum: Woensdag gesloten, overige dagen van 10:00 - 18:00 uur (last entry 17:10 uur)
Kleding Toegang tot de kathedraal is alleen mogelijk in gepaste kleding. Dit betekent bedekte knieën en géén blote schouders, sandalen, hoofddeksels of zonnebrillen).

Bewonder de kathedraal van Milaan

In het centrum van de stad en aan het Piazza del Duomo (het Domplein) vindt u de indrukwekkende Duomo di Milano, de kathedraal van Milaan. De bouw van deze kathedraal van Milaan is in de veertiende eeuw gestart en pas halverwege de twintigste eeuw was de kerk helemaal compleet. Alle details die u aan de buitenzijde van de kerk ziet, zoals de torentjes en façade in barokstijl, zijn in de loop der jaren toegevoegd. Elke eeuw dat er gebouwd werd aan de constructie bracht nieuwe ontwerpers met zich mee en nadat de Duomo in 1950 af was, begon men al weer met restauraties van eerdere architectonische elementen. Het is interessant om de groei van zo’n karakteristieke aanwezigheid in Milaan te kunnen volgen door de bouwkundige details uit een bepaalde periode te kunnen ontdekken.

Dom MilaanEnorme wachtrijen bij de Dom
Dom van MilaanMooie details aan de buitenkant van de Dom

De buitenkant van de Duomo di Milano

De dom van Milaan is een van de grootste kathedralen ter wereld (de grootste is de Sint-Pietersbasiliek in Rome) en is bijna 12.000 vierkante meter groot. Zodra u in de buurt van de Duomo komt, zult u zien hoe licht het gebouw eigenlijk van kleur is. Dit komt door het gebruik van wit marmer. Wat u waarschijnlijk als eerste zal opvallen, zijn de vele spitse torentjes (ook wel pinakels genoemd) en de meer dan 2.000 beelden. Als architectuurliefhebber hoeft u voor een kijkje dichterbij deze keer echter geen verrekijker mee op reis te nemen, want u kunt per trap of lift naar het dakterras om elk kleinste detail goed te kunnen observeren. Wanneer u het dak op gaat, zult u niet alleen meer over de kathedraal zelf te weten komen, maar gaat u ook genieten van het uitzicht. Weer of geen weer, dit blijft een bijzondere bezoek tijdens uw vakantie.

DuomoHet interieur is meer bescheiden van de buitenkant
Kathedraal MilaanKleurruijk glas-in-lood achter het altaar

Wat er in de kathedraal te zien is

Als u voldoende van de buitenkant van de Duomo heeft gezien, wordt het tijd om via de imposante bronzen deuren naar binnen te gaan. Hoewel het exterieur voor wat betreft het kleur- en materiaalgebruik lichter aanvoelt dan het interieur, valt het toch op dat deze kathedraal van binnen niet zo donker is als menig ander kerkgebouw. Neemt u vooral de tijd om de grootste, gotische spitsboogvensters ter wereld goed in u op te nemen. Als het zonlicht door de glas-in-loodramen schijnt, ontstaat er een prachtig schouwspel van kleuren. En loopt u niet te snel langs de schilderijen, het mozaïek op de vloer, de graven en grafmonumenten. Eigenlijk heeft u meer tijd of meerdere bezoeken aan de kathedraal nodig om alle pracht en praal echt goed tot zijn recht te kunnen laten komen.

Dak kathedraal MilaanHet dakterras van de kathedraal
Tickets Kathedraal MilaanUitzicht over Milaan vanaf de rooftop

Tip voor uw bezoek aan de Duomo di Milano

Het kan interessant zijn om – voordat u naar de Dom zelf gaat – naar het Duomo museum te gaan. Dit museum is in het Koninklijk Paleis gevestigd, dat ook aan het Piazza del Duomo ligt. Het museum neemt u mee door de verschillende perioden waarin de kathedraal tot stand is gekomen. U ziet beelden, glas-in-loodramen, schilderijen, schaalmodellen en andere unieke decoraties van heel dichtbij. U zult het werk van bekende, maar ook onbekende kunstenaars zien en vooral over de traagheid in het proces van de totstandkoming van de Milaan kathedraal leren. Het uiteindelijke resultaat dat door ieders inspanning en met de kleinste details tot stand is gekomen, kunt u bij het bezoeken van de kathedraal - na uw rondgang door het museum - veel beter herkennen.

Video: Impressie van de Duomo

 


Waar ligt de Dom van Milaan?

duomo milaan tickets
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.78%) 217 reviews
3 mei 2021 : "Fantastische stedentrip in Milaan gehad, mede door de goede reistips over de bezienswaardigheden van Milaan."