Milaan / Bezienswaardigheden / I Navigli

I Navigli wijk Milaan

De gezellige wijk rond de kanalen van Milaan

Navigli Milaan

I Navigli is dé gezelligste wijk van Milaan. Navigli is het gebied rond de twee kanalen van Milaan met tal van terrassen voor een aperitivo.

Praktische info Navigli wijk

Locatie Neem de groene metrolijn 2 naar halte P.TA Genova FS

Ontdek de Milanese wijk Navigli

Net nog binnen de ring van het echte stadscentrum ligt de wijk Navigli. Ten zuiden van deze wijk loopt de Viale Cassala en Viale Liguria, terwijl de twee andere grenzen van Navigli bestaan uit de kanalen Naviglio Grande en Naviglio Pavese. Te midden van de wijk vindt u een groot, groen gebied, dat veel ontspanningsmogelijkheden voor de bewoners van en bezoekers aan de wijk biedt. Maar uw favoriete plekje in wat vroeger het havengebied van Milaan was, zal toch aan het water zijn.

Waarom bezoekt u de kanalen van Navigli?

In de karakteristieke wijk Navigli vindt u vele restaurants, bars en leuke, ambachtelijke winkeltjes. Door het water lijkt het eerder alsof u aan een sfeervolle gracht dan een kunstmatig gecreëerd kanaal zit. Het is nu een artistieke broeiplek met kleine ateliers en gezellige marktjes. Zo is er een antiek- en rommelmarkt in Navigli en deze bezoekt u elke laatste zondag van de maand. De Mercatino dell’Usato di Porta Genova is de uitgelezen kans om uw vintage collectie verder uit te breiden. U zult er – als u Milaan en de wijk Navigli meerdere keren gaat bezoeken – elke keer weer iets anders vinden om in uw koffer mee terug naar huis te nemen. Goed om te weten is dat niet alleen antiekhandelaren deze plek hebben gevonden om hun goederen aan te bieden, maar dat ook kunstenaars bij goed weer hun eigen werk buiten op de stoep uitstallen (elke laatste zondag van de maand, behalve juli en augustus)

I NavigliI Navigli, de gezelligste wijk in de avond
Navigli MilaanI Navigli, wekelijks een antiekmarkt langs het kanaal

Aperitivo - typisch voor Milaan

Wilt u net als de Milanezen een aperitivo nemen? Er is volop keuze met alle barretjes en restaurantjes die aan het water van Navigli liggen en waar u vanaf het begin van de avond niet alleen een drankje krijgt, maar meestal ook allerlei lekkere hapjes. Een aperitivo gaat vooraf aan de avondmaaltijd en vroeger ging men vaak – voordat men naar huis ging – met collega’s een aperitivo nemen. Om geheel mee te gaan in de traditie neemt u als aperitivo een Negroni, Aperol Spritz of Prosecco en als u geluk heeft, bent u in een bar met hapjes in buffetvorm beland. Hier kunt u voor een bepaald bedrag onbeperkt genieten van alle specialiteiten waar Italië zo bekend om staat, van verse pasta’s en pizza’s tot niet te versmaden kazen en vleeswaren. U zult snel merken dat het helemaal niet moeilijk gaat zijn om dit ritueel thuis voort te zetten.

Andere bezienswaardigheden in Navigli

Om de authentieke sfeer van deze wijk op te snuiven, gaat u naar Vicolo dei Lavandai. U kunt het zich waarschijnlijk maar moeilijk voorstellen, maar in dit steegje deden de wasvrouwen uit de vijftiende eeuw vroeger hun werk. In de kleine woningen - waar nu vaak kunstenaars hun intrek hebben genomen - hing vroeger de was te drogen. Deze oude wasplaats verdient het historisch gezien om bezocht te worden en gelukkig ligt het in een bijzondere wijk waar u graag nog wat langer rondsnuffelt.

Ook de Chiesa di San Cristoforo sul Naviglio, die net buiten de wijk Navigli en aan het kanaal ligt, is aan te bevelen. Het is geen gigantisch grote kerk, maar het formaat en de sobere uitstraling is daardoor wellicht juist indrukwekkender. Aan de buitenzijde is de kerk niet heel rijkelijk van beelden en tierelantijnen voorzien, maar eenmaal binnen zult u verbaasd alle decoraties in u opnemen. Het is een intieme kerk en als u er bent wanneer het er rustig is, wilt u er graag even een speciaal moment van maken.

San Cristoforo sul NaviglioDe San Cristoforo sul Naviglio aan het kanaal
Vicolo dei lavandaDe oude wasplaats 'Vicolo dei lavanda'

Waar ligt de wijk I Navigli in Milaan?

Milaan Navigli
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.78%) 7 reviews
11 juli 2023 : "Fantastische stedentrip in Milaan Italië gehad, mede door de goede reistips over de bezienswaardigheden van Milaan."