Milaan / Bezienswaardigheden / Het Laatste Avondmaal

Het Laatste Avondmaal in Milaan

Da Vinci's meesterwerk in de Santa Maria delle Grazie van Milaan

Het Laatste Avondmaal

Het Laatste Avondmaal is een muurschildering in een klooster van Milaan, de Santa Maria delle Grazie en is geschilderd door Leonardo da Vinci.

Info & Tickets Het Laatste Avondmaal

Locatie Piazza di Santa Maria delle Grazie 2. Metrohalte Conziliazone (rode lijn 1) en Cadorno (groene lijn 3) liggen beide op 600 meter afstand.
Tickets

Waarschuwing: Elk kwartier mogen slechts 18 mensen tegelijk de schildering bezoeken. Hierdoor zijn tickets soms al weken vooraf uitverkocht. Reserveer daarom tickets online om teleurstellingen te voorkomen. Let ook op of u tickets koopt inclusief Het Laatste Avondmaal of alleen toegangstickets tot de Santa Maria Delle Grazie:

  • Tickets Laatste Avondmaal vanaf € 15,00 + reserveringskosten (online reserveren)
  • Toegang tot alleen de Santa Maria Delle Grazie € 10,00 (online reserveren)
  • Kinderen t/m 17 jaar € 5,00

Tickets reserveren

Optie 2: Het Laatste Avondmaal maakt ook onderdeel uit van enkele stadswandelingen door Milaan. Als voordeel heeft u dan de begeleiding van een gids en soms wijkt de beschikbaarheid af. Leuk is deze tour waarbij u ook de Duomo en het La Scala theater bezoekt. Bekijk verder de volgende opties:

Tijden
  • Dinsdag t/m zaterdag 9:00 - 19:00 uur
  • Zondag 9:00 - 13:45 uur
  • Gesloten op maandag, 1 januari en 25 december
Overig
  • Handig: Download in de 'Play Store' de app 'Cenacolo Vinciano Official app', een hele handige app tijdens uw museumbezoek.
  • Officiële website

Bezoek het Santa Maria delle Grazie klooster

De kerk Santa Maria delle Grazie met het aangrenzende klooster stamt uit de vijftiende eeuw en is gebouwd op de plek waar eerder een kapelletje ter ere van de Heilige Maria had gestaan. Aan de constructie hebben bekende architecten en kunstenaars een bijdrage gehad, zoals bijvoorbeeld Solaria, Bramante, Montorfano en Amadeo. Een opvallend stukje geschiedenis is het bombarderen van de kerk in de Tweede Wereldoorlog. Het grootste deel van de kerk in Milaan is toen vernield en vele werken waren verloren, behalve het schilderij waarom de Santa Maria delle Grazie nu bekend is en dat is Het Laatste Avondmaal (of Il Cenacolo in het Italiaans).

Da Vinci Laatste AvondmaalHet klooster met het bekende meesterwerk
Laatste AvondmaalDa Vinci's 'Laatste Avondmaal'

Da Vinci's Laatste Avondmaal

Deze immens grote muurschildering van bijna vijf bij negen meter is van Leonardo da Vinci. In de tijd dat de belangrijke Sforza familie het scepter in Milaan zwaaide, besloot hertog Sforza de opdracht tot het maken van deze muurschildering aan Da Vinci te geven. Da Vinci heeft er niet continu aan gewerkt, maar het is in een tijdspannen van bijna vier jaar gereed gekomen. Na de eerder genoemde bombardementen heeft de schildering meerdere malen restauraties ondergaan, maar dit heeft helaas niet altijd het gewenste effect gehad. Aangezien Het Laatste Avondmaal een muurschildering was en daardoor niet van de muur gehaald kon worden zoals bij een normaal schilderij, kon het nergens anders geplaatst worden. Hierdoor is dit schilderij dan ook nooit buiten de muren van het klooster geweest.

Leonardo da Vinci

U kent Da Vinci waarschijnlijk naast Het Laatste Avondmaal ook als architect, beeldend kunstenaar, schrijver, uitvinder, wiskundige en anatoom. Toen hij bezig was met de muurschildering was hij daarbuiten ook bezig met het bestuderen van licht, geluid, beweging en menselijke emoties. Het is dan ook niet voor niks dat dit schilderij zo anders is dan wat men gewend was in die tijd. Da Vinci heeft zijn nieuw ontdekte kennis namelijk toegepast in Het Laatste Avondmaal. U zult dit goed kunnen zien aan de uitdrukkingen op de gezichten van Jezus en de apostelen, de gebaren die gebruikt worden en de lichaamshoudingen die weergegeven wordt. Deze muurschildering is echt een klasse apart.

Santa Maria delle Grazie MilaanDe sobere buitenkant van de Santa Maria delle Grazie
Santa Maria delle GrazieInterieur van de kerk in Milaan

Waarover gaat Het Laatste Avondmaal?

Het schilderij op zich is niet uniek voor de eetzaal van een klooster, want dergelijke decoraties waren voor die tijd heel normaal. Wanneer u het klooster bezoekt, zult u in dezelfde ruimte ook nog een fresco zien. De muurschildering laat Jezus en zijn apostelen aan een grote tafel zien, waarbij iedereen aan een kant zit. Het moment dat uitgebreid in de Bijbel beschreven wordt, gaat over Jezus die zijn apostelen vertelt over de verrader die zich onder hen bevindt. Door de gebruikte schildertechniek van Leonardo da Vinci – die anders was dan een echte fresco – is het schilderij al snel nadat het gereed was gaan lijden onder de klimatologische omstandigheden in de eetzaal. Ook de pogingen die diverse restaurateurs daarna hebben gedaan om het weer in originele staat te krijgen, hebben niet altijd gebaat.

Uw bezoek aan Het Laatste Avondmaal

Voor een bezoek dient u te reserveren en u mag maximaal 15 minuten in de eetzaal aanwezig zijn. Aangezien de staat van de muurschildering beïnvloed wordt door de lucht in de ruimte, wordt u niet alleen in tijd beperkt, maar ook in het aantal bezoekers dat tegelijkertijd de ruimte in mag. De conditionering van het luchtklimaat zorgt er nu voor dat de kwaliteit van de muurschildering niet verder meer verslechtert. Dit betekent dat u door een sluis gaat die de lucht filtert, voordat u de ruimte met Het Laatste Avondmaal zelf betreedt.

Waar ligt de Santa Maria delle Grazie?

Laatste Avondmaal Milaan
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.78%) 217 reviews
3 mei 2021 : "Fantastische stedentrip in Milaan gehad, mede door de goede reistips over de bezienswaardigheden van Milaan."